Het ijs breken met… Thomas!

Het ijs breken met… Thomas!

In deze rubriek gaan we in gesprek met een Arktikaan om meer over en van elkaar te leren. De eer om het spits af te bijten is aan Thomas. Thomas kennen wij allemaal als een van de oprichters van Arktika, secretaris en trainer, maar is daarnaast nog onder andere strandwacht en parttime student bewegingswetenschappen. Wij vroegen hem naar zijn trainersfilosofieën en wat zijn eigen drijfveren zijn.

Hoe ben je ooit begonnen met training geven?

Ik heb vroeger vrij fanatiek gehonkbald. Toen ik op mijn 14e een blessure kreeg dacht ik: als ik zelf niet meer kan spelen op dat niveau vind ik het wel leuk om anderen te helpen. Ik zocht daarnaast ook een sport die ik goed kon combineren met honkbal: dus niet in hetzelfde seizoen, wel gefocust op sterke bovenbenen want die kon ik als catcher goed gebruiken, en iets anders dan een balsport om mezelf extra uit te dagen. Zo belandde ik bij schaatsen, en ook hier dacht ik al snel, ik wil graag training geven. Dat vind ik misschien wel leuker dan het zelf doen.

Wat vind je zo leuk aan trainingen geven?

Ik vind het leuk om mensen boven zichzelf uit te zien stijgen, en soms is een kleine tip daar al genoeg voor. Iedereen is verschillend, en komt ook met een ander doel naar de training: om beter te worden in schaatsen, om lekker te bewegen of soms vooral voor de gezelligheid. Tijdens de droogtraining probeer ik iedereen uit te dagen en te zorgen dat er voor ieder wat wils is, een heus  “all you can eat buffet”  eigenlijk.

Waar haal je je inspiratie voor de trainingen vandaan?

Ik geloof niet in een standaard manier om te trainen. Iedereen kan in principe een basis droogtraining in elkaar draaien, maar ik geloof dat ontwikkeling pas ontstaat als je ook dingen buiten je comfort zone doet. Ik heb een boekenkast vol met alles van biomechanica tot yoga bij atleten, en haal ook veel uit bewegingsgerelateerde cursussen die ik volg of video’s op het internet. Ik zie de training echt als een speeltuin, waar je mensen met nieuwe dingen kennis kan laten maken.

Wat zijn je ambities buiten het sporten?

Ik wil in mijn werk altijd een element hebben met lesgeven. Ik heb lesgegeven op de middelbare school en nu geef ik op het mbo vakken bij Sport en Bewegen. Ik vind het leuk om mensen ergens warm voor te maken en te begeleiden het lijkt me leuk om te kijken of ik ooit wat bij opleiding verpleegkunde kan betekenen. Ik ben mijn eigen bedrijf in sport- en beweegbegeleiding begonnen genaamd Move by Science, en het lijkt me leuk dat verder te ontwikkelen, maar dat hoeft zeker niet vijf dagen in de week. Ik houd van de afwisseling, ik heb iets te weinig rust in m’n kont om continu hetzelfde te doen.

Heb je trainingstips voor als mensen zelf willen trainen?

De belangrijkste tip is denk ik dat je nooit moet denken dat je te weinig tijd hebt om te trainen. Als je maar een halfuur hebt om te trainen, ga dan vooral intervallen, deze manier heeft zoals de Amerikanen zeggen het meeste “Bang for your buck”. Maar ook als je maar 5 minuten per dag hebt: ga voor die spiegel staan, maak schaatspassen en kijk naar je houding of dat je bijhaalbeen goed hangt. Als je dat een maand lang 5 minuten per dag doet heb je aan het eind toch een mooie bijhaal. Een alternatief is natuurlijk dat je altijd 5 minuten lang maximaal burpees kunt doen ;-).

Thomas, bedankt voor je openheid en inzichten! Wil je zelf met ons het ijs breken of ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons weten via